Pages

Monday, 30 April 2012

Rojak sambil menyapu rumah....

 

 

Assalamualaikum...

Masuklah rumah akak. Mahaplah kalau berdebu sikit. Baru je tadi menyapu. Berabuk sikit semenjak dua menjak ni. Maklumlah agak busy sejak akhir2 ni. Badan pulak kemain selow lagi kalau buat keje ni. Tak macam dulu macam lipas kudung bergerak. (kesian lipas....kena kencing manis lalu kudung kakinya)

Akak ni busy bukan apa, sibuk menyiapkan barang2 keperluan anak akak je. Maklumlah nak berjauhan dari mak ayah. Anak sulung pulak tu. Haruslah lengkapkan segala2nya. Lepas tu pulak sekarang ni Metrojaya ada buat warehouse sale kat Bukit Jalil kan. Dari cadar sampailah ke barang cinonet, semuanya harus diborong di sana. Jimat gak duit sikit.

Tapi yang paling best kalau warehouse sale MJ ni ialah bab perfume. Memang murah bangat. 

 

033

Paling banyak dijual ialah Chris Adams punya perfume, sebotol yang 100 ml tu harganya RM69 saje. Kalau beli 2 botol (boleh campur2) harganya RM129. Jimat lagi. YSL tu pulak sekotak perfume dgn body shower dan lotion harganya RM135. Sarah Jessica Parker Endless tu pulak hanya RM60 sahaja. Burberry pun ada jugak tapi cepat habis. Yang kat sudut atas sebelah kanan tu pulak perfume cap montot Milo. Ini lagi panas dan cepat habis. Hahaha.

Akak beli ni bukan semua akak punya. Ada utk mak dan Puan Alang punye yang enteprem jugak.

Comforter set Jean Perry pun ada jual tapi tak banyak sangat. Jeans pun berbaloi gak beli sebab kalau kat luar harganya jeans goggles tu lebih RM100 kan. Kat sini hanya RM49 sahaja. T-shirt Polo tu pun ada gak. Kemeja Polo yang RM179 tu dijual RM71 saja. Dapatlah beli sehelai dua utk anak. Macam tu lah kalau dah tua macam akak ni. Beli untuk anak dulu. Kita punya kemudian citer.

Jadinya dari hari Jumaat, akak dah bertunggu tangga di Dewan Sri Putra Bukit Jalil tu (alah tempat konsert Mania masa 2 minggu lepas). Last day sale ialah esok, maka kalau sesape yang ada bajet tu bolehlah pegi. Akak ni dah terlebih bajet sampai duit operation Peah gossip tu pun akak dah terpakai. Nasibbaik boleh cover dgn duit belanja harian. Kalau tidak hantar kat bidan kampung je lah utk spay. Boleh? Hahaha.

022

Masa ni Moli sedang menikmati saat2 manis sebagai anak dara yang ada harapan jadi ibu. Semalam akak dah hantar ke Bangi untuk dimandulkan. Pakej 3 hari 2 malam duduk wad di bilik single ialah RM120.00. Yang atuk kompius sebelah tu pun akak hantar vaksin jugak. RM35 utk pakej angkut sendiri dan bawak balik sendiri dgn mengahnya.

 

004

Tapi Milo masa nak bagi ubat cacing, sangatlah drama. Siap sembur2 doktor tu. Lepas tu dikunyahnya ubat yang pahit tu sampai berbuih2 mulut. Dah masuk setengah, dimuntahkannya pulak depan doktor tu. Muntah pulak siap complete dgn makanan yang dia makan tengahari tu. Selambak di situ. Puaslah doktor tu mengelap. Buat malu kaum kerabat je tau.

Tapi dengan bangga dan kembang hidung Milo nak bagi tahu yang berat badan dia turun lagi 100g dan doktor telah mengisytiharkan Milo tak obese lagi. Bestkan. Makan sampai lima enam kali sehari, tidur 24 jam tapi berat badan masih turun. Kalau sesape ada kucing boroi, debab semacam kat rumah tu, cepat2lah bagi makan RC Indoor. Memang berkesan.

068

Hari ni atuk dapat m.c sebab baru lepas cucuk montot. Walaupun dah ringan, tapi tetap gebus. Tiap kali akak bawak klinik, semua orang nak pegang dan peluk dia. Dan soalan wajib ialah "brape kilo kucing akak ni? Stetmen wajib dari peminat pulak ialah "Umanngaiii besarnya, tak pernah nampak kucing besar camni!" Sian kan. Masih tak nampak slim. Lepas ni nak buat plastik surgery pulaklah utk kulit yang dah menggelebeh tu. Agak2 ada tak bomoh kampung buat pakej. Bajet akak dah tak de nih. Heheheh.

Mintak mahap ya dgn tajuk atas tu. Rojak tak jadi datang utk acara kemas rumah hari ni.

Thursday, 26 April 2012

Que Sera Sera.......

 

Lamanyaaaa akak cuti. Dekat nak seminggu. Last sekali update jumaat lepas. Dah berhabuk laman cik wok ni.

Akak tak de ke mana2 pun. Cuma duduk rumah mengulit badan yang tak berapa sihat. Biasalah lepas weekend, selalunya macam tu lah akak. Lepas balik dari kampung, badan pun sakit2. Padahal bukan jauh pun, Podeksen je. Macamlah balik London. Saja badan ni nak ngada2 jetlag bagai. Lepas tu, hari ni baru battery akak full. Lusa dah weekend balik. Haiih...canno ni?

009 Ini hanya gambar hiasan. Tiada kena mengena dengan citer. Kalau nak kaitkan dgn citer boleh jugak tapi dalam kepala masing2 je lah ya. Hehehe.

Minggu ni anak akak, Farah dapat berita baik. Dia dapat tawaran masuk Kolej Matrikulasi Perak. Nun jauh kat Gopeng. Akak tak pernah sampai situ pun. Kalau jadi dia bermastautin setahun kat sana, maka muka akaklah balik2 kat Gopeng tu. Maklumlah anak tak biasa berenggang dgn mak. Mak pun susah jugak nak lepaskan anak pompuan sorang ni. Tapi tak pelah kan. Nak menuntut ilmu bukan saja2 melancong.

Kalau bab cita2 ni akak tak pernah pressure anak2. Bagi dia segala dorongan untuk menuntut ilmu sehabis baik dan terpulang pada dia untuk memilih. Tak delah nak jadi lawya, majistret, duktur je. Banyaaaaak lagi profession lain.

 

021 Gambar hiasan jugak. Layan je...free of charge.

Macam akak masa kecik2 dulu, bila orang tanya nak jadi apa. Cepat je jawab sambil kembang2 hidung "..Nak jadi pramugari!" (sila buat suara kiut2 masa baca ni ya) Seingat akak masa tu lebih kurang 5 tahunlah. Dan selepas 10 tahun, cita2 akak masih nak jadi pramugari. Walaupun bentuk badan tak seiring dgn cita2. Lepas SRP tu, kesedaran tu mula datang dalam kepala. Takkan saiz macam bas nak jadi pramugari kan. Nanti berhimpit2 pulak dgn penumpang dalam kapalterbang tu. Apahal pulak. Tolak trolley pun macam mengah je. Tak terbayang dek akal. Kahkahkah. Nasib baiklah cepat sedar.

 

 

012 Gambar hiasan lagi tapi ganas sikit.

Lepas tu akak amik STPM. Science stream pulak tu. Kedasyatan subjek Principal Maths, Bio, Fizik dan Chemistry masih memberi kesan nightmare kat akak sampai sekarang. Lab pulak ya hampun, masa bio memang kena bedah tikus, lipas, cacing dan yang paling akak geli, katak! Tetiba soalan STPM dapat sistem respirasi ikan. Dahlah tak pernah tolong mak siang ikan kat dapur. Maka terkial2 akak di situ.  Laluan akak nak masuk U memang sukar sikit. Sebabnya simple je, masa lepas SPM dulu, akak tak berduit nak beli borang setiap U.  Dulu tak de UPU macam sekarang ni. Kalau nak apply matriks atau diploma ke, sila pergi sendiri atau tulis surat mintak borang. Kena peka sikitlah kat iklan dalam suratkhabar bila dah dapat result tu.

 

095 Pun gambar hiasan. Tapi macam sayu je kan merenung masa depan.....

Bila dah tak dapat apa2, terpaksalah masuk form 6. Memang harulah nak study sebab dalam kelas akak ada 3 orang budak melayu. Kadang2 cikgu Fizik ajar pun pada kaum dia guna bahasa ibunda dia sahaja. Kami ni melopong je lah sebab kononnya kami ni budak melayu yang tak de harapan sangat nak score pun. Last2 dapat jugak result yang membolehkan akak masuk matriks di UPM setahun. Masa ni lah akak score kaw2 sebab semua subjek tu dah akak pulun masa form 6. Jadi masa matriks tu ulang benda yang sama jugak tapi doploh kali ganda lebih senang dari form 6. 

 

099 Gambar hiasan yang ala2 kom pius tentang masa depan.

Habis matriks akak nak ambil degree di fakulti veterinar, konon nak jadi vet. Tapi last minute, akak tukar. Masa hari nak submit tu, boleh pulak berbelah bagi. Ambil degree in Food Technology. Daaaan sekarang ni jadi minister of food di dapur sendiri dan rumah sendiri dengan jayanya.

 014

 Gambar hiasan jugak tapi dah dekat nak mengamuk sebab kena paksa pakai wig blonde.

Akak happy je tapi ada jugak stetmen yang mengguris perasaan yang akak dengar dari kawan2 dan sanak sedara. Akak ni kadangkala dijadikan contoh failure. Ada jugak yang cakap "kalau tak nak jadi macam akak yang tak bekerja ni, jangan pilih course yang salah."  Lepas tu ada jugak akak overheard kawan bercakap, kalau bayar pun, diorang tak nak jadi 'just a housewife' macam akak. Tak nak aku!, katanya. Sedih memanglah sedih. Itu sebablah akak tak teringin pergi reunion ni sebab tak de apa2 yang membanggakan pun. Akak hanyalah akak yang simple dan duduk rumah je selama ini membesarkan anak2.  

 

060

Dalam banyak2, ini je bukan gambar hiasan sebab kononnya tengah bagi comfort kat akaklah dgn menghulur tangan.

Daan jugak melayan karenah 3 ekor kucing ni yang sangat memberi ketenangan pada akak. Alhamdulillah.

Friday, 20 April 2012

Wad Sakit Jiwa 6A

 

 

Sebelum mula citer ni, akak nak beritahu no 6A tu tak de kena mengena pada yang masih hidup atau pun yang telah mati. Saja je akak letak kat situ bagi tajuk tu ada GPS sikit.

Penghuni wad ni macam biasalah Moli dan milo. Yang si kecik Micki tu masih dikuarantin lagi jadi kena buat test lebih sikit kalau nak tahu ada ke tak sakit pelik ni.

Moli memang kompom ada. Maklumlah childhood very rough kan. Keciiiik lagi dah berjalan menggigil2 dari jalanraya ke rumah mak akak di PD tu. Lepas tu 4 hari mengiau. Yang dengar mak akak pulak tu. Padahal mak akak ni bukan boleh turun cari kan. Mak akak pun kalau jalan pun menggigil2  jugak sebab kaki dia tak kuat lagi sejak slipped disc ni.

Bila akak balik kampung, mak akak terus kerah akak dalam operasi mencari anak kucing yang dah 4 hari mengiau kat sekitar rumah tu. Alhamdulillah jumpa belakang pintu2 buruk tepi longkang rumah tu. (Puan Alang suruh akak tukar nama Moli jadi Moli Albab sebab jumpa belakang pintu. Heheheh.)

 

038

Sekarang ni dah besar, beginilah perangai dia. Tu dia bukan tidur bergulung tau. Tapi dia tengah menyeksa diri sendiri dgn menendang2 dan menggigit perut dan kaki dia. Ngeri akak tengok tau. Lelap2 mata dia tu sebab kepala tu paling teruk ditendang sendirian berhad. Nampak tak kuku kaki siap keluar kat tepi kepala dia tu. Kadang2 lepas bergusti syok sendiri ni, sepet2 mata dia tau. Pelik. Kadang2 berkali-kali akak cuba stop kan, dia buat jugak balik.  Dahlah dgn eating disorder lagi sejak cecah teenage years ni. Canno nak buek ni. Alahaiiii....

 

043

Nak harap deddi beri tunjuk ajar. Kim salam je lah. Dia lagi teruk. Dah tua tua, masih nak mengopek kat selimut akak. Waktu mengopek selalunya ialah waktu subuh masa orang tengah baca Quran. Seolah-olah macam akak mendodoikan dia pulak dgn mengaji tu. Dulu masa Moli baru masuk rumah akak ni, Milo tahu malu. Cover jugaklah. Bila Moli ada, dia tak mengopek, maintain macho. Sekarang ni lantaklah. Kau nampak pun, ada aku kesahh? Tak payah nasihat sebab aku lebih banyak makan garam dari kau, Moli, anakku yang gatal.

 

044

Tangan siap ramas2 lagi selimut tu sampai berlubang tau kain selimut akak.

Husband akak cakap, "Dah you kutip tepi jalan, tak tau asal keturunan, macam tu lah jadinya. "

Nasib baiklah kucing2 akak ni mandul. Kalau tidak merebak pulak baka sakit jiwa ni. Tapi sakit2 jiwa pun tetap fruit of my heart and  diamond umbrella pada akak. Alah, buah hati intan payunglah. Buruk na kalau ditranslate kan. Manalah orang dulu2 dapat kiasan macam ni kan. Intan dan buah hati tu boleh fahamlah, tapi tang payung tu, musykil sikit. Apahal lak tetiba ada payung. Agaknya zaman dulu susah nak dapat payung kot. Hahaha. Maaf keluar tajuklah pulak.

Wednesday, 18 April 2012

The romantic side of Milo

 

Memang betul. Jangan tak caya. Milo ni sangat romantis orangnya kucingnya. Malam2 akak selalu bukak radio. Favourite radio station Milo is Lite FM. Kebetulan akak pun layan jugak lagu2 lite n easy ni.

 

012

Oooppss...sori salah pemandangan. Mintak mahap ya.

 

013

Ini baru pemandangan betul. Tengah menikmati lagu favourite dia, 'fly me to the moon'. Siang2 memang dia melepak atas katil akak. Tapi bila malam, bila itu raja sudah pulang, silalah Milo berangkat ke katil sendiri.

 

037 

Nampak tak cd player gedabak sebelah bakul dia tu. Memang tangkap lentoklah kan dapat dgr lagu favourite tiap malam.

 

038

Cuba tengok muka dia tu. Lelap habis. Kalau akak tutup cd tu, siap tegak kepala pandang akak. Tapi Milo paling tak gemar lagu hip hop atau lagu bebudak sekarang yang banyak menjerit ni. Bingit telinga dia. Maklumlah old timer. Dah tak kena dengan gegendang telinga dia. (eh, kucing ada gegendang ke ha?)

 

039

Ini antara dua cd popular dgn Milo sekarang ni. Sebenarnya tu akak punya. Kebetulan Milo sehati sejiwa pulak dgn akak.

 

Ini antara lagu favourite dia, 'on the street where you live'.

Ehem...Milo nak tujukan lagu ni khas buat Dobot dengan ucapan 'Kanda janji hanya dinda sorang di hati kanda.' Auuuuwwwww..........

Tuesday, 17 April 2012

Moli, a typical teenager.

 

 

Dah lama rasanya tak citer pasal Moli ni. Sekarang ni Moli dah nak masuk 8 bulan. Dah 2 kali vaksin untuk bersiap sedia di spay kira-kira 2 minggu lagi. Moli ni boleh kata tough jugaklah. Tak demam pun lepas injection tu. Kalau atuk ni kena vaksin memang melepek jugaklah walaupun diberi cuti seminggu dari dimandikan. Siap pantang semua pun boleh demam tau. Manja tul atuk ni.

Kalau ikut human years, Moli ni macam budak 12 tahunlah. Lebih kurang macam baru dapat period kan. Logiklah kalau hormon berada di tahap celaru untuk kucing ni. Sebab apa ya akak cakap macam tu.

 

012

Sebaaaaabnya ialah dia ni lansung tak boleh berenggang dgn atuk merangkap boipren dia ni. Walaupun atuk tu seolah2 macam tak de perasaan, Moli tetap nak menggesel2 kat dia.

 

010

Hampir2 nak bercium mulut tapi sempat dicantas oleh pegawai pencegah maksiat seksyen 04. Eeeeeuuuwwwwww!! Kata anak akak Arif. Harap2 sampai besarlah eeuuuwwwnya pada adegan ni ya.

 

022

Ini satu lagi perangai yang akak tak berapa berkenan. Cium bun***  Milo tu. Tak payahlah Moli. Atuk tu bercebok dgn sabun lagi setiap kali lepas ke toilet tau. Serius. Memang rutin anak akak setiap pagi dan petang. Hantar kucing ke toilet lepas tu basuh kaki tangan dan cebok ngan sabun. Sejak Milo kecik lagi tapi masa tu senanglah nak dukung dia. Sekarang ni mengahlah jugak nak angkat. Tapi Milo ni memang tak retilah nak jilat sendiri private part dia tu. Dah boroi ni, lagilah tak mampu nak bongkokkan badan kan. Kalau kitorang tak basuh, memang berkaratlah semua. Hahaha.

 

080

Satu lagi perangai Moli yang macam typical teenagers ni ialah sangat conscious dgn bentuk badan dia. Dah slim pun masih nampak gemuk depan cermin. Suka na dia makan makanan diet atuk tu. Adoiiiiyaii. Dah jadi satu keje, akak nak mengasingkan makanan atuk kat tempat lain setiap kali atuk habis makan. Kalau tidak, licin dihabiskan Moli. Makanan dia sendiri tak diusik. Lepas tu kalau dengar orang tuang air dia dalam bowl tu, berlari2 dia datang minum. Asik minum je dan makan kurang.

 

025

Slim kemain. Pose sexy ni kalau dapat centre spread kat majalah 'playcat', mahu meleleh air liur kucing jantan ni. Hahaha.

 

p/s   Ada gak orang tanya pasal Micki. Micki sedang di quarantine atas nasihat doktor sebab dia ada banyak masalah kesihatan. Dah 3 kali akak berulang alik ke Hospital Vet UPM tu menguruskan Micki. Harap2 dia sihatlah lepas ni.

Monday, 16 April 2012

Setahun Jagung

 

 

Baruuuu setahun atau dah setahun rupanya. Itulah dia ungkapan tepat untuk hari ni yang menggenapkan usia setahun blog akak.

Bagi sesiapa yang dah baru nak kenal tapi malas nak tengok n3 sebelum ni akak bagi sinopsis sikit ya.

Akak ni namo eh Aidah. Namo mak...., kak wok. Adik boradik..., ompek, moningga  duo orang. Tingga lah akak ngan Alang duo boradik. Akak duduk kek Kolumpo, mak akak kek Podeksen. Tu lah kadang2 asik cito pasa PD yo tu.

Sotakat ni buleh paham tak? Kalau tak buleh, kobar yo. Jangan main angguk yo! Kang sampai habieh den citor, korang molopong yo. Hahaha.

Umor akak baghu nak masuk ompek puluh tigo tahun ni. Dah kahwin sojak tahun 1993 laiie. Anak ado duo tu yo. Soghang pompuan soghang laki. Dapat sopasang toruih tutup kodai.

Kucing pulak, momulo eh ado satu yo, Milo. Lopeh tu baghu2 ni tambah sekor laiie, Moli. Lopeh tu, tah camano ado lak sekor laiie. Sumo kucing akak, akak kutip yang oghang dah tak nak. Momulo datang, komain kuruih. Dapek kek akak, toruih kombang badan eh. Tanjat den.

Okeylah. Kesian kat orang yang kurang faham. Cakap nogoghi ni ada lagunya. Kang kalau tak berlagu tak jadi pulak so akak cakap cam biasa je lah ya.

Mula akak tulis blog tu, kononnya nak selitlah sikit moral ke pengajaran ke macam cikgu BM kat skolah ajar buat karangan dulu kan. Haraaaaammm. Lama2 merapus je akak sampailah sekarang. Dan yang kelakarnya masa mula2 kemain bagus bahasakan diri saya. Kalau cakap aku macam kasar pulak untuk akak yang dah tua ni. So saya lah paling selamat. Lepas tu bila dah masuk 6 bulan tulis, rasa macam dah tua pulak. (baru sedar) Tetiba lebih selesa bahasakan diri akak pulak. Ya lah kan. Rasa2nya ramai yang baca blog akak ni muda belia je dari akak, jadi akak kenalah insap.

Lepas tu kan, masa mula2 berblog akak ingat nak tulis pasal gi jalan atau gi makan luar ke kan. So dapatlah orang jadikan panduan bila nak gi mana2 (macam bagusss je). Tapi bila pikir balik, banyak na ke duit asik nak gi jalan dan makan luar je kan. Tak jadi jugak. Lepas tu nak buat blog pasal masakan, jangan haraplah. Akak kan pemalas lipas.

 

068  

Tetiba je dan tak semena2 blog akak penuh dgn citer makcik dan atuk yang kompius jantina tuh.  Akak pun tak sangka jugak. Bila ada citer pasal dua ekor ni kemain ligat orang masuk blog akak. Ramai betul peminat kucing kan. Lepas tu ada jugak khabar angin cakap, atuk konfius dan makcik eksyen ni nak pakat2 tuntut royalti tau. Macamlah banyak na untung akak menulis blog ni. Memanjang telur ayam je. Hehehe. 

Follower akak pun dari sorang , makin bertambah. Tapi bertambah tu macam orang tua sakit lutut mendaki bukitlah gayanya. Slow and steady je. Tapi akak bersyukur sangat. Tak sangka boleh buat kawan dengan blogging ni. Akak sangat2 menghargai sebab semuanya best2 dan setakat ni tak de pun yang menyinggung perasaan. Sayaaaaaang sangat2 pada semuanya samada yang suka borak dgn akak atau yang senyap sahaja.

 

051

Sempena genap setahun ni akak jamu jagung je lah ya. Nama pun setahun jagung kan. Terima kasih pada semua yang bertandang. Akak sangat menghargainya. Semoga ukhwah kita berkekalan dan bila waktu akak dah tiba untuk kembali, adalah orang hendaknya yang sudi kirimkan akak dgn doa dan fatihah kelak buat bekal. InsyaAllah.

Thursday, 12 April 2012

Panas!!! Peah gossip, kim salam kat Sotong Kurita!

 

 

Abaikan je lah tajuk gempaq akak tu ya. Ini kejadian dah lama tapi kalau berulang-ulang terjadi macam citer CSI kat Astro tu, nyampah jugak kan. Sekuriti guard kat rumah akak ni suka na buat hal tau. Asal anak2 akak pergi swimming je, terpacul je guard ni tah mana2. Sampai doploh kali round kat situ. Anak akak pulak pakai swimming suit yang tutup kepala terus tu kan. Yang Arif pulak pakai baju swim arena dan seluar pendek. Ada pulak si security ni suruh  Arif keluar dari pool sebab tak boleh pakai t.shirt. HALLOO DEY!!! Boleh tengok elok2 tak, siap ada tulis arena lagi. 

Akak masa tu kat dalam rumah. Bila anak telefon mengadu, akak capai tudung dan turun dgn berbaju kelawar  je. Punyalah marah sebab dah banyak kali kena. Kali ni rasa macam nak bertumbuk je dgn sekuriti gad tu. Nanti kau! Tapi tahu pulak dia lari bila nampak akak. Akak suruh Arif turun balik dalam swimming pool sambil akak pergi cari guard bertuah tu. Akak nampak kelibat dia naik lif tah floor mana entah. Akak terus je pergi management ofis jumpa supervisor dia kat situ.

Panjang lebar jugaklah akak komplen. Lepas tu, orang pejabat tu cakap ada orang komplen dan nampak dari atas seolah2 Arif pakai t.shirt. Dah akak komplen, tahu pulak mintak maaf. Memang nak kenalah dgn akak kalau akak tahu sape si Peah Gossip ni sebenarnya. Macamlah akak tak tahu undang2. Sejak awal pindah lagi memang tak pernah pakai t-shirt kalau turun mandi. Akak ni pun pakai swimming suit muslimah tu jugak  walaupun tak sanggup tengok cermin sebelum turun mandi tu.

Agak2lah kan. Takkan nak suruh kitorang pakai bikini lak. Haaa..kalau yang turun mandi tu ala2 sotong kurita, kompom guard puas hati dan puas mata. Sangat dialu-alukan lagi. Sib baik tak ada bungga manggar dan kompang.

P3311321   

Kalau budak kecik dua orang ni bolehlah ber 'two piece' dan ber 'trunk' kan.

 

P3311303 

Kecik2 pun kami pakaikan baju mandi yang decent. Masa seronok2 mandi ni ada jugak kes sotong kurita over konfiden. Akak tengok macam orang Arab je tapi tak sampai hati nak gi berborak sebab mata pun tak tahu nak pandang mana. Dia tak kisah lansung nak sorok segala lemak dan selulit di peha dan perut yang berlipat2 semata2 kerana nak berbikini. Kecik sangat tau. Setakat tutup, jangan masuk ulat je tau. Istighfar panjang mak akak tengok.

Macam2 karenah manusia yang tinggal kat sini. Dah ramai foreigners ni memang macam2 hal lah kan. Kat apartment akak ni lagi ramai foreigners dari orang Malaysia. Kadang2 geram jugak. Masuk negara orang tu elok2 lah sikit bawak diri. Dulu neighbour akak ni minah arab. Buat birthday party, sampai maghrib pun elok je kuat lagu yang dia bukak. Lagu shakira pulak tu. Siap jerit2 pakai lidah lagi kan macam tradisi orang arab tu. Bila guard datang, suruh slow down, dimakinya guard tu.

 

P3021279

Haiihhh...panas, panas. Dah berendam dalam air pun belum tentu boleh sejuk hati ni. Ni anak akak, Arif, yang cukup pandai baring dalam air. Akak?? Jangan haraplah. Kompom tenggelam. 

Tuesday, 10 April 2012

Suatu waktu dahulu.....

 

 

Rasanya akak belum pernah citer pasal rumah2 yang pernah akak diami. Dulu masa kecik memang selalu berpindah randah sebab bapak akak jadi cikgu. Kami pernah tinggal di Gemas dan Port Dickson (sebelum bermastautin terus) masa akak sekolah rendah dulu selain dari kampung sendiri iaitu Kuala Klawang, Jelebu. Walaupun berpindah randah sekitar N.S je, tapi tetaplah kena tukar sekolah baru, rumah baru dan sekitaran yang baru. Masa kecik semua best sebab bukannya kita yang kena kemas dan angkut barang. Bawak badan je. Kerja2 leceh tu semua orang dewasa yang buat.

Bila dah kahwin ni, akak dah duduk di 3 rumah berbeza. Masa mula2 kahwin duduk di Taman Putra (dulu dipanggil Putrajaya) kat sebelah highway Sg. Besi tu. Kami duduk situ sebab akak masih study di UPM. Senang nak drive, tambah2 masa final year tu tengah sarat mengandung pulak. Ini kira rumah sewa kami lah. Lepas tu suami akak beli rumah di Bandar Baru Selayang.

Rumah ni memang banyak memori. Rumah baru pertama kami. Masa kami pindah, Farah baru masuk 6 bulan. Kali ni semua keje akak buat sendiri. Basuh rumah, angkut barang, kemas barang. Fuhh! Memang penat. Selama 13 tahun tinggal situ dengan jiran2 yang best. Akak ingat akak akan tua di situ. Buat majlis kahwin anak semua kan. Tapi itulah...sape sangka akak tiba2 sakit.

Ingat lagi masa first time kena tu, akak baru lepas guna treadmill petang tu. Akak ni dulu memang suka jogging manje2 kat treadmill dalam rumah je. Satu minggu sampai 6 kali jugaklah walaupun badan tetap maintain tembam. Tiba2 malam tu, akak tak boleh tidur. Dada berdebar2. Akak check bp, normal tapi pulse rate sampai lebih 100. Kemudian rasa tak senang duduk. Macam ada benda tak kena. Lepas tu telefon kakak di kampung. Dia suruh tarik nafas panjang dan rileks. Akak dah nak nangis sebab memang tak boleh rileks lansung. Berkecamuk dalam dada dan dalam otak semua. Mundar mandir dalam rumah tu. Suami akak suruh akak baring dan dia bacakan yassin berulangkali sebelah akak. Sampai pukul 3 pagi barulah akak tenang dan dapat tidur. Sejak dari hari itu akak selalu dapat attack macam tu yang tiba2 je terjadi. Kemudian asik menangis je. Semuanya dah jadi tak tenang lagi. Akak pergi buat full check-up termasuk untuk kanser. Tapi semuanya normal.

Kadang2 bila teruk sangat, akak akan menggigil satu badan. Tangan akak memang sentiasa menggigil sejak hari pertama tu lagi. Dan bila dah tak tahan, akak akan balik rumah mak. Kadang2 malam2 buta kami redah je balik. Anak2 masa tu asik tak dapat pergi sekolah terutamanya Farah sebab dia lah tolong uruskan makan minum akak, walaupun masa tu baru umur 13 tahun.

Mak akak suruh akak jumpa ustaz sebab dia rasa macam ada yang tak kena. Abang ipar akak pulak ada sorang bapak angkat yang warak tapi dia tinggal di Pattani. Pak Haji ni (dah arwah dia sekarang) kebetulan masa tu datang rumah anak sedaranya di Shah Alam. Ada rezeki akak dirawat Pak Haji ni. Perlahan2 dengan izin Allah, akak bertambah pulih tapi Pak Haji tu cakap rumah tu kena dirawat supaya tak berulang lagi sakit akak. Tapi bila dia buat sembahyang malam tu, dia cakap kalau boleh juallah rumah tu dan pindah sebab rumah akak dan rumah jiran sebelah dan depan rumah tu dah jadi laluan benda  halus ni macam highwaylah kiranya.

Masa beli dulu, mana akak tahu itu tapak highway diorang kan. Bukan ada signboard pun. Tapi yang akak perasan jiran sebelah kanan akak tu selalu kena ganggu sampai bercerai berai dengan suami. Yang sebelah kiri tu pulak orang menyewa tapi selalu berganti2 penyewanya. Yang depan rumah akak tu ada couple china pun selalu gaduh sampai baling2 barang keluar rumah, at last cerai jugak dan jual rumah tu. Sebelah dia family melayu pun camtu jugak, bergaduh cerai berai dan jual rumahnya.

Keputusan nak pindah dan jual rumah tu memanglah bukan mudah untuk akak buat. Sayang nak tinggalkan kawan2 kat situ terutamanya Farah yang terpaksa jauh dari best friendnya Anis ( anis, i know you've been reading my blog, thanx ). Kami ni pulak bukan orang berduit sangat. Mana nak start. Cari rumah baru dulu ke atau jual rumah ni dulu. Rumah teres yang sama macam rumah ni pulak punyalah mahal. Dekat RM300 ribu sebuah. Kami beli rumah ni dulu pun hanya RM124 ribu je lebih kurang.  Sebab tu lah kami buat keputusan nak beli apartment je sebab tak mampu nak beli rumah bertanah lagi macam dulu. Cubalah tukar angin pulak. Haiih..dah tua2 duduk apartment pulak kan. Apa nak buat, dah tersurat macam tu. Tapi syukurlah ada rumah tempat berteduh. 

 

P3021281

Inilah tempat berteduh akak sekeluarga sekarang.

Tapi itulah yang sedihnya, akak tak pernah fully recover dari benda pelik tu lagi. Macam dah ada scar dalam badan. Ada juga masanya yang akak sakit kembali dan bila jumpa doktor, tak de masalah kesihatan pun. Bila pergi tempat yang keras, akak akan lebih sensitif dari orang lain. Kadang2 tiba2 rasa macam nak pitam. Akak hanya mampu berdoa pada Allah sebab Dia lah sebenarnya yang berkuasa menyembuhkan. Akak anggap ini sebagai ujian atau mungkin kifarah untuk akak yang telah banyak berdosa ini. Redha dan sabar yang mampu akak lakukan setakat ini. Mohon Allah panjangkan lagi kesabaran akak ni.

 

DSC00033

DSC00003

Yang paling tak terkesan dgn pindah randah ialah Milo. Janji makan tetap semangkuk, tidur tetap cukup. Ini gambar ni ambik pakai kamera hp je, masa baru2 pindah dulu, 4 tahun lepas. Muda lagi Milo masa tu, maklumlah baru 4 tahun eh 32 tahunlah kalau ikut human years. Muka pun tak de kedut lagi. Encemmm sangat, tak gitu Dobot?

Friday, 6 April 2012

Bunga untuk orang yg tak berapa nak hijau tangannya.

 

Akak memang suka tanam bunga tapi bunga sangat tak suka dengan akak.

 

020

Macam pokok bunga ros ni. Masa mula2 beli dari CH kemain cantik berbunga. Tiap2 pagi akak spray sikit dgn air, lepas tu bagi dia sinaran matahari pagi tu. Tak juga menjadi. Kejap je tahannya. Dalam seminggu dah mati.

 

026

Sedih tau. Yang tinggal kenangan hanya gambar ni saja.

 

045

Jadinya sekarang akak dah insap. Tak de makna nak tanam pokok bunga lemek macam bunga ros. Tanam saja pokok bunga orkid yang rugged. Dah lama akak beli orkid ni. Akak beli ni masa Ekspo MAHA di Serdang, 2 tahun lepas. Bukan berjaga sangat pun. Akak hanya letak baja dari gunung berapi tu. Dia macam bentuk batu dan diambil dari volcano di Indon tu. Akak beli kat MAHA jugak. Tapi akak almost give up nak tengok bunga dia ni. Tak berbunga sejak beli dulu. Baru2 ni  akak cakap dgn mak, apesal tak berbunga lansung. Mak akak kan pakar bab2 orkid  ni. Dia tahu je spesies apa orkid ni. Akak? Tok sah tanya lah, buat penat je. Mak akak cakap, orkid spesies tah apa namanya ni (akak dah lupa apa mak cakap) memang susah nak berbunga. Tup..tup, mak akak balik je ke PD, dia keluar kudup2 tu dan terus kembang berbunga dan nak sampai 3 bulan masih kembang.

 

048

Bagus kan...kena tegur, terus insaf dan berkembang.

 

nikon2 029

nikon2 040

Orkid yang best friend forever ngan akak ialah si purple ni. Asik munge je sepanjang masa. Harganya pun murah. Sepasu RM19.90, akak beli di IKEA. Tapi sejak akhir2 ni dah lama tak keluar munge. Majuk ke??  Atau nak kena babab baru nak munge balik.

Thursday, 5 April 2012

Tak boleh jadi ni....

 

 

Moli ni memang cukup manja dgn deddinya.

002

Tidur pun bawah ketiak deddi. 

 

029

Macamana deddi tak sayang, pandai mengampu. Sambil baring, jilatkan badan deddi.

 

020

Tapi ada masa2 jugak dia naik sheikh dan bergusti dgn deddi. Milo paling hangin sebab baru sedap nak melayan mimpi, Moli dah kacau.

 

063

Ni dah macam lain je ni. Dah sehati berdansa pulak ke?

 

193

Tiba part ni, akak pun kompius. Apasal ni??? Bukan terlarang ke buat cam tu. Eh, kalau tak silap Moli tu betina kan. Tak guna terbalik2kan gambar sebab tetap pelik tafsirannya.

 

111

Bila dah jadi, baru nak tahu malu ya. Nasi dah jadi bubur, Milo. Itulah jangan malas beri anak didikan agama. Sape nak jawab tu? Ahkaaaak jugak!

 

030

Cepat2 akak pakaikan Moli dress ni balik. (macamlah boleh hilangkan kompius) Tak pe lah. Sekurang2nya dia tahu malu sampai tutup muka. Kahkahkah. Lawak je ya.

Wednesday, 4 April 2012

Semalam sahaja....

 

 

Hari Sabtu lepas, mak akak datang ke rumah akak bersama Puan Alang dan keluarganya. Dalam pada tak sihat tu, ada juga rezeki mak nak duduk 1 malam di rumah akak.

 

076

Last sekali diorang datang ialah bulan Disember lepas. Masa tu Puan Alang bercuti ke Cameron Highland dan mak akak duduk rumah akak  lama jugak. Memang best sangat. Wahau pun ada sekali. Tapi kali ni mak akak tak lama di rumah akak sebab buah hati intan payungnya, si Wahau tinggal di PD.

 

071

Moli memang jadi hot favourite. Asik diusung ke sana kemari. Tak jejak lantai lansung. Nasib baik makan tak bersuap.

 

 

034 

Riuh sekejap dalam rumah dengan telatah dua beradik ni. Dalam bilik akak, yang tak pernah2 buka citer kartun, asik mengkartun je sepanjang hari. Cer tengok Mizz Nisya tu, dah besar kan. Dia sekarang ni dah masuk 5 tahun. Tapi nak dekat sama tingginya dgn abang tu yang dah 10 tahun. Sekarang ni dah kurang kelakarnya dan nak masuk fasa seram pulak. Ada aje citer seram dia. Siap kadang2 dia kata dia nampak hantu. Bila akak tanya camana rupa hantu tu. Dia cakap, rambut panjang hitam, pakai baju putih tapi muka ada mata saja, tak de hidung, dan mulut. Kosong je macam tu. Anak akak si Farah memang termakan betul dgn temberang Mizz Nisya ni sampai kalau dia nak pergi ke dapur sorang2, dia tak kasi Nisya ikut.  Lagi seram nanti bila dia cakap nampak itulah, inilah. Hahaha. Errr...tapi kan... akak pun tak pasti budak ni betul2 nampak ke atau imaginasi je lebih sebab citer dia tu real habis. Kadang2 meremang jugak bulu hidung dengar.

 

036

Si Milo ni duduk berkubang di bakul dia je. Ingatkan terselamat dari ancaman. Rupa2nya jadi minah cabaret dia sekejap. Ini Nisya lah punya keje. Sabar je lah Milo kan. Alah, budak-budak.........

Hari Ahad semuanya dah balik dan bila rumah sunyi akak rasa homesick pulak. Padahal duduk rumah sendiri. Sape suruh beranak dua orang je kan. Tak pe lah, dah rezeki Allah bagi 2 je. Alhamdulillah syukur.

Tuesday, 3 April 2012

Ingin turunkan berat badan 5kg dalam 2 minggu?

 

 

Hebat tak tajuk akak. Gerenti lepas ni ramai yang sesat masuk blog akak kan. Terutama bakal pengantin ke atau orang nak pergi reunion ke kan.

Jangan terpedaya dgn tajuk gah akak tu. Akak bukannya nak jual produk teh cirit birit atau milkshake yang boleh buat kita kenyang sampai seminggu tu. Sebenarnya akak nak cakap dari pengalamanlah. Eh, bukan..bukan pengalaman akak. Sebab akak masih tembam dimana2 cuma pengalaman atuk kat rumah ni.

Hari tu kan, masa hal tak de air tu. Akak kan letak dia kat Klinik Haiwan Mesra. Sebelum boarding tu, doktor tu suruh Milo timbang dulu. Bukannya syarat nak boarding cuma saje nak tengok pengecutan badan tu, ada atau tidak. Lagipun doktor tu jugak yang suruh akak tukar makanan Milo 2 minggu lepas.

Akak saspen jugak. Dahlah 2 minggu lepas kena leter Milo ni dgn doktor tu. Lepas tu akak pun silap dengar, ingatkan masa tu 7.3 kg. Rupa2nya 7.4 kg dalam rekod doktor tu. Tapi alangkah terkejut dan bahagia rasa di hati sebab dia dah turun dari 7.4 kg ke 6.8 kg.

Iya..akak tahu kat tajuk tu 5kg kan. Tapi 500g pada Milo tu lebih kuranglah macam 5kg lah kan. Bukan senang tu nak turun. Sebelum ni tak pernah sampai bawah 7kg. Dah bertahun asik lebih 7kg je.

040 

039

Sebelum. Selonggok lemak di atas katil.

 

100

107

Selepas 2 minggu. Nampak tak macam slim sikit kat perut tu. At least adalah potongan sikit kan.

 

096

Daaaan inilah makanan Milo yang baru. Akak belum jumpa kedai yang ada jual loose pack lagi jadi sekarang ni makanan Milo lah yang paling mahal. Pek 400g tu  harganya RM19.90. Tapi boleh tahanlah untuk 2 minggu. Yang bagusnya makanan ni low protein jadi itulah yang menyebabkan berat badannya tak naik. Kalau kita ada diet camni kan best. Makan tidur, makan tidur dan berat masih turun dgn jayanya. Akak yang terbaring je ni mesti dah lama slim. 2 minggu terbaring, slim macam Siti, lagi 2 minggu slim macam Liyana Jasmay. Wow hebat akak ni ...tiap2 minggu memeranjatkan suami nanti. Hehehe. 

 

130

Semenjak dah rasa macam slim ni kan, selalulah posing atas katil dgn peha terkeluar sikit camtu. Macam Angelina Jolie yang posing dgn peha sebelah terkeluar masa Academy Awards tu. Hahaha. Milo pun perasan seksi sekarang ni tau.

Kalau ada sesape yang ada kucing obese, bolehlah bagi makanan fit tu. Yang muda lagi dan belum sampai 7 tahun umurnya boleh bagi INDOOR 27 RC. Tapi macam biasalah, kalau nak tukar makanan kucing kena ikut formula betul ya. Dari hari pertama hingga kedua, makanan baru 1/4 dan makanan lama 3/4 dalam portion makanan dia. Hari ketiga dan keempat, 1/2 dan 1/2. Hari kelima keenam, makanan baru 3/4 dan makanan lama 1/4. Dan hari ketujuh baru boleh stop makanan lama dan bagi terus makanan baru. Okey. Selamat mencuba.