Pages

Tuesday, 3 July 2012

Aktiviti 'mak sibuk'.

 

 

Sejak akhir2 ni memang susah sangat akak nak cari masa nak hapdet belog. Ahkak sebuuuk sahngattt.

Sekarang ni aktiviti mencebok kucing haruslah dipikul oleh akak dan Muhammad Arif tu. Tapi memandangkan si Arif ni ingat2 lupa kadang2, maka akak terpaksalah cover sekali. Yang dua ekor kategori lightweight tu senang baito. Pikul je atas bahu dan letak di jamban dia di luar rumah. Dah membuang, amik poop bag tu, kaut dan buang. Kalau atuk yang masuk kategori heavyweight tu payahlah sikit. Sakit pinggang akak nak memikul. Salah pikul kang, mulalah dia melalak dgn suara ramli sarip tu. Yang atuk ni memang akak sub kat Arif je.

Tapi kalau nak sub pastikan kontraktor tu bertauliah jugak tau. Arif ni kadang2 sesuka hati stail robot je dia urus hal menjamban atuk tu. Bukannya dia pastikan atuk tu dah siap ke belum. Letak agak2 seminit dua, terus angkat dan basuh. Atuk ni kan dah tua. Nak tunggu datang gesa nak memerut tu satu hal. Lambat. Nak gali pun satu hal lagi. Penyudahnya...adalah sekali dua atuk ter accident di alas kaki rumah akak dan di atas comforter. Haru sungguh.

 

011                            Muka sebelum memerut. Tensi tahap gaban.

 

P1020235 Sedang melangkah ke jamban. Iyaaa..melangkah sendiri jeee. Melampau pulak kalau nak kena dukung bagai.

 

003                              Ahhh...lega. Sesudah memerut.

 

Takkan itu je pun aktiviti akak kan sampai blog pun terabai. Kata sibuk sangat.  Untuk orang tua macam akak ni kira sibuklah tu.

Every Friday pulak, kalau tak balik kampung, akak ke Puncak Alam menjemput Farah. Penat woo menempuh jem. Pondok tol je sampai 4 dari Sunway sampai Meru tu. Tapi sebab rindukan anak punya pasal, tak pe lah. Ku tempuh jua segala bapak jem ni.

 

022

 

Kadang2 pagi2 lagi akak dah sampai. Puncak Alam pun masih berkabus. Sebelum tu kena tempuh Pekan Meru dulu. Pekan kecik je tapi best sebab masih ada suasana kampung. Tapi masuk bab jalan memang hazab sikit. Melambung2 macam roller coaster. Manhole pun membonjol je kat tengah jalan. Sampai je rumah sakit2 badan akak. Tapi alhamdulillah dapat peluk dan cium anak, hilang segala sakit.

Minggu depan ni mungkin balik kampung jumpa mak, insyaAllah. Maka berangkutlah sekali rombongan atuk Milo lengkap dgn Puteri Peah dan Cik Minah Kaktus.

 

 

017   

Atuk ni senang sebab pakai troli je. Tak larat nak memikul. Sambil2 tu share jugak troli dgn perkakas makanan dia. Sebab kat kampung pun dia nak makan pakai mangkuk sendiri. Diva sungguh.

Itu yang tarik troli tu akaklah tu. Akak sekarang ni pegi memana pun pakai kaftan lengan panjang tu je. Tak kose nak pakai blouse dgn seluar bagai. Memang sudah serupa orang tua je akak ni. Rupa tua tak pe asal hati sentiasa mudeee, kan, kan. Tak de maknanyaaaa tuu, adik2 sekelian. Camana nak feeling muda bila berjalan jauh , naik tangga sikit, siap satu rombongan dgn geng sound effect cik lutut dan cik pinggang. Krrup krraap kruuup kraaap. Dah macam bunyi okestera bila naik tangga tu. Kihkihkih.

Dengan itu mintak mahaaaaplah kalau selow benar akak menghupdet ya.  Dan terima kasih sesangat pada yang sudi menunggu updet dari akak walaupun kaedahnya macam kura2 tercekik. I olls love u olls veli veli much!!

15 comments:

Acik Erna said...

salam aidah..acik lagi la tuo he he
mak ai..relax e atuk milo tu..tak yah jalan dah,,dok dalam beg..tarik yo..he he

Iz said...

Baiknya Milo duduk dalam troliiiiiiii.. Aoi suka duduk dalam bakul basikal. Tapi bila basikal tu gerak je la. Bila stop je, terus dia pun melompat keluar.

Milooooo, awat collar pink? Kecelaruan identiti betul la si Milo ni hahaha

BondaRyan said...

super comel lah milo nih, klu ade ksempatan nak gak mbela binatang kesayangan nabi nih macam mude2 dulu.skang nih anak pun tak terbela..hihi.dah besar ckit RYAN4..insyaALLAH :)

Murni Alfathunnisa said...

tak apa lah kak aidah..biar lambat asal selamat..lambat update pun kami tetap menunggu..janji ada khabar berita mu di sana..ekekeke...macam lagu kak melah pulak.

sekarang dah paham la kenapa kak aidah busy...bab2 mengurus ni memang memenatkan kak..ndak2 pulak kalau asyik ulang alik hujung minggu. Rindu punya pasal..penat semua tolak tepi kan...apa2 pun harap semuanya baik2 untuk akak sekeluarga...juga untuk milo..memerut puas2 naaa...jangan buang atas comforter....sian kakak konda ku...hehe

Dinas Aldi said...

Kehkehkeh kesah atuk Milo memerut pun dah tersebar dalam blog. Pemes ko, Milo! Ini Dobot kena baca ni kesah bakal suami dia, senang nak mengurus nanti, kehkeh!

Dari dulu suka sungguh tengok Milo dalam troli dia tu :)

saniah said...

Aidah....cerita pasal lutut bunyi krup krap ni teringat saya...husbnd menguap pun berbunyi krup krap...mcmana tu? Dah senior mmg mcm tu la kot hahaaa

makchaq said...

Kucing tu tak marah ke kalau kena cebok....

Comel Milo dlm troli... muka pasrah...jangan kena jual sudah..

Naz said...

demand sguh Milo ni..akak ajak la si Milo tu eksesais sama2..

Nini D.. said...

ok...tang memerut tu boleh terima pakai lagik....cuma tang "tali leher" kaler pink tu tak boleh terima...tok,..takkan kaler pink tok?!!!!..dobot pon tak pakai kaler pink.tak sesssuaaiiii..hakhakhak

takpe..takpe..tau ahkak bizi.asalkan ahkak jgn lupa dtg jenguk teman udahle ye..teman rindu kang nk baca komen2 kelakau akak.

Dils said...

Tak menahan laa tengok gamba Milo menahan untuk memerut ni. Haha. Comel betul.

Kesian Milo hilang satu ibu tumpang bile Farah kat Puncak Alam. Takpe, lama2 Arif tahu la tuh tahap kelembapan atuk ni. Hehe

yana halim said...

comelnya milooo.... rajin betul akak melayan. :)

hmylieen said...

muka tetap chomellllll kalo memerut punggg!hehehehhe

Akma_cikyong said...

sebok nye mak milo nie..hihi
bru nk tertny2 mane lah mak milo nie xhupdate2 blog..tbe2 kuar page milo cover,langsung xjdy nk murka..hikhik
terus buat muka kiut macam milo..haha
hambuih kak!efek lutut akk dasat betul..hihi

Suara Kalbu said...

Comelnya Milo dalam troli hihihihi

muslimah rempit said...

kalau masuk lebuhraya LATAR tembus ke kerumah Puan Blog..

Cuba la...