Sabtu 18 Ogos 2012
Hari ni pagi lagi pukul 4 dah bangun. Nak siapkan sahur terakhir utk ramadhan tahun ini. Sebelum tu panaskan rendang yang dah siap masak semalam. Panaskan sampai kering supaya tak mudah basi.
Lepas subuh, Encik asben ke pasar beli santan untuk ayam golek atau nama glamer dia ni, ayam percik.
Peha2 seksi yang sudah sedia utk di mekapkan.
Bahan2 mekapnya : Bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas, serai, cili merah besar, ketumbar, jintan putih, jintan manis dan lada hitam. Dah blend semua bahan2 ni, sila asingkan 3/4 darinya utk buat kuah. Yang lagi 1/4 tu lumurkan sesedap rasa pada peha gebu ayam tu tadi. Ooopsss...jangan lupa tambah gula dan garam. Akak dah kena sound dgn mak masa hari kejadian ni. Siap mengeleng kepala lagi, dia cakap; "Mama ekau ni Farah, memang fail bab lotak garam ngan gulo!" Haa strict tak strict mentor akak. Tak de langsung markah kesian. Terus fail je gamaknya. Sedih.
Akak bersama budak kecik yang menjadi harapan utk memikul tanggungjawab satu hari nanti. Dia ni sorang je nampaknya berminat. Yang lain minat makaaaan je. Nampak tak aksi pantas akak bekerja tu. Gamba pun blur tau. Dasat kan walaupun dah fail 1 subject. Hahaha.
Dah bergaul dan beramas mesra, biarlah pelakon2 handalan yang dah siap mekap tadi direhatkan dalam bilik khas sejuk ni. Tak payah sejuk beku pun, chill2 je. Dua hari chill2 pun tak pe sebab dah bergaul dgn bahan perap jadi dia tak mudah busuk. Siaplah 3 1/2 ekor yang dalam besen merah tu dan yang dalam plastik utk dipanggang dalam microwave selama 30 minit.
Sementara tu, pergi masak kuah ayam percik. Proses ni memang kena banyak sabar. Aduii..aduiii..lahabau...kurang asem...opochot memang selalu kedengaran sebab kuah dia ni memang memercik2 ke tangan dan muka kita. Akak siap pakai oven mitt lagi. Itupun dia pandai jugak target lengan kita yang tak cover. Issh..kuah perchik zaman sekarang nii, memang sangat intelligent.
Dah siap kuah, rebus nasi impit dan ketupat pulak. Puan Alang pulak sempat masak kari daging sikit dan sambal tumis petai sebelum balik rumah mentuanya. Itu je lah pun menu akak untuk berbuka di ramadhan terakhir tahun ini. Rendang ayam dan kuah kacang tak masuk menu sebab manager restoran tak luluskan masa mesyuarat hari tuh. Nasib baik tak ada bangkangan. Siapa berani nak bangkang sebab manager, akak dan tukang masak pun akak jugak. Tukang rancang menu pun akak jugak. Nampak tak kuasa veto yang tak boleh dipertikaikan lagi tu. Hihihi.
Malam raya tu jalan2 pekan Podeksen sambil tengok lampu. Agak2 macam jalan jalan cari pasal jugaklah sebab pekan PD jem sangat masa ni walaupun dah hampir pukul 12 malam.
Tapi hati puas sebab harung jem sambil makan eskrim McD.
Lepas tu sampai rumah sambung aktiviti bermain dgn mat tomey dan mat teh ni. Anak2 orang dimanjakan......anak2 sendiri biarkan saja bertapa di gunung ledang sinun. Sapa suruh tak nak geng kan. Diva sangat anak2 Milo tu.
Esok2 sambung pasal citer raya pulak ya.