Pages

Wednesday, 4 April 2012

Semalam sahaja....

 

 

Hari Sabtu lepas, mak akak datang ke rumah akak bersama Puan Alang dan keluarganya. Dalam pada tak sihat tu, ada juga rezeki mak nak duduk 1 malam di rumah akak.

 

076

Last sekali diorang datang ialah bulan Disember lepas. Masa tu Puan Alang bercuti ke Cameron Highland dan mak akak duduk rumah akak  lama jugak. Memang best sangat. Wahau pun ada sekali. Tapi kali ni mak akak tak lama di rumah akak sebab buah hati intan payungnya, si Wahau tinggal di PD.

 

071

Moli memang jadi hot favourite. Asik diusung ke sana kemari. Tak jejak lantai lansung. Nasib baik makan tak bersuap.

 

 

034 

Riuh sekejap dalam rumah dengan telatah dua beradik ni. Dalam bilik akak, yang tak pernah2 buka citer kartun, asik mengkartun je sepanjang hari. Cer tengok Mizz Nisya tu, dah besar kan. Dia sekarang ni dah masuk 5 tahun. Tapi nak dekat sama tingginya dgn abang tu yang dah 10 tahun. Sekarang ni dah kurang kelakarnya dan nak masuk fasa seram pulak. Ada aje citer seram dia. Siap kadang2 dia kata dia nampak hantu. Bila akak tanya camana rupa hantu tu. Dia cakap, rambut panjang hitam, pakai baju putih tapi muka ada mata saja, tak de hidung, dan mulut. Kosong je macam tu. Anak akak si Farah memang termakan betul dgn temberang Mizz Nisya ni sampai kalau dia nak pergi ke dapur sorang2, dia tak kasi Nisya ikut.  Lagi seram nanti bila dia cakap nampak itulah, inilah. Hahaha. Errr...tapi kan... akak pun tak pasti budak ni betul2 nampak ke atau imaginasi je lebih sebab citer dia tu real habis. Kadang2 meremang jugak bulu hidung dengar.

 

036

Si Milo ni duduk berkubang di bakul dia je. Ingatkan terselamat dari ancaman. Rupa2nya jadi minah cabaret dia sekejap. Ini Nisya lah punya keje. Sabar je lah Milo kan. Alah, budak-budak.........

Hari Ahad semuanya dah balik dan bila rumah sunyi akak rasa homesick pulak. Padahal duduk rumah sendiri. Sape suruh beranak dua orang je kan. Tak pe lah, dah rezeki Allah bagi 2 je. Alhamdulillah syukur.

11 comments:

Naz said...

sekali sekala rumah meriah ngn org kan..Milo ni tak mesra tetamu ke..tido je

Nini D.. said...

huh?...ni penari ala-ala bogel hawaii ke kak?...siap bunag atas kepala bagai..dah abes sentap ke tok bomoh nih?

fadz said...

hi kak aidah...

sorry lama tak jenguk blog kak aidah... kak aidah sihat ke? fadz doakan kak aidahn family termasuk laa milo, moli n yg latest tu micki dlm sihat walafiat... wahhh milo dh susut skit... kagum2... moli tu cepat benor nampak dewasa... mmg kucing betina jeniscepat matang kut... akak dh spay ke si moli tu? micki tu macam mana plak? well hope akak n family n 3 anak angkat tu hidup aman bahagia laa ye.. tak pe sunyi takde org but still bleh main ngan depa bertiga tu... comel laa si milo jadi minah kabaret.. mesti dia pun konfius kejap naper rupa dia macam tu... heheheh...

psstt... kak aidah manhattan fish market buat offer lagi.. fish n chips rm6.99 (2nd - 6th of april only)....

fadz said...

hi kak aidah...

sorry lama tak jenguk blog kak aidah... kak aidah sihat ke? fadz doakan kak aidahn family termasuk laa milo, moli n yg latest tu micki dlm sihat walafiat... wahhh milo dh susut skit... kagum2... moli tu cepat benor nampak dewasa... mmg kucing betina jeniscepat matang kut... akak dh spay ke si moli tu? micki tu macam mana plak? well hope akak n family n 3 anak angkat tu hidup aman bahagia laa ye.. tak pe sunyi takde org but still bleh main ngan depa bertiga tu... comel laa si milo jadi minah kabaret.. mesti dia pun konfius kejap naper rupa dia macam tu... heheheh...

psstt... kak aidah manhattan fish market buat offer lagi.. fish n chips rm6.99 (2nd - 6th of april only)....

siti murni said...

Moli jadi ratu...milo jadi penari hawaii...haha...adehh...

rugi Wahau si mafia tu tak ikut sekali yer..kalau tak lagi la riuh rendah dan gamat umah akak tu..milo ngan wahau berkonfrontasi...

anyway, budak2 ni kak, memang sesetengahnya boleh 'nampak' yang paranormal gitu...pernah berlaku kat adik saya..si Teh Ais Gula Madu tu.

Iz said...

Ahahahahaha pasrah la Milo ye. Nasib baik depa tak usung Milo sana sini. Moli memang happy la yek jadi princess hari tu. Mesti dia puas hati sbb Micki kena kurung, dia lak dapat dukung sana sini. Dalam hati mesti menganjing Micki. Hahahaha

Aidah said...

Naz,
Milo ni badan je besar, tapi penakut habis. Terutama dgn Nisya tu.

Nini,
Ini kabaret versi Las Vegas ni. Lagi vass tau. Sampai bila dia nak sentap, Nini. Time makan eloklah balik. Hahaha.

Fadz,
Terimakasih dik kerana ambil berat. Alhamdulillah akak sihat. Akak selalu jugak jengok Fadz cuma kadang2 tak tinggal komen. Sorry ya. Ye ke manhattan offer lagi. Akak dah terlepas yang hari tu punya. Tq for the info, Fadz. Take care ya.

Siti Murni,
Ramai jugak budak2 kecik yang gifted macam tu kan. Akak tengok Nisya ni takut jugak. Selalunya dia akan nyanyi kuat2 kalau dia lalu tempat gelap sorang2. Bila maknya tanya kenapa, dia kata sebab dia takut. Kesian pulak akak dengar.

Dinas Aldi said...

Haaa dah lama tak dengar cerita budak kecik yg nyanyi lagu "itik bopoloh ayam pun bopoloh" tu, kahkahkah! Memang nampak dah besar la dia, manis. Memang nampak sebaya dengan abang dia tu haa.

Adoih Milo..tercekik saya gelak nih!

Aidah said...

Iz,
Memang Micki menjerit2 je dalam sangkar tiap hari. Tak rela dikurung. Tapi nak buat camana kan. Dah terpaksa.

Dinas,
Dalam kelas tadikanya, dia lah yang paling tinggi, Dinas. Ada potensi jadi bagak macam akak ni, kalau tak jaga badan. Hehehe.

So Shy Lady (SSL) said...

mesti kepoh bdk nisya neh hahaha. nmpak mtang t.pcya plak baru 5yrs, ni salah tv3 la ni asyik duk tyang cite hantu, ank2 sy pon sama kak... pnakut!

pnari hawai? sabo je la, milo kan hehe

Irfa said...

mmg satu family akak suka kucin yer?