Hari ni di Port Dickson hujan lebat dari pagi, lepas subuh sampailah tengahari . Walaupun hujan, kereta yang datang ke PD ni berduyun-duyun jugak. Jalan adalah sangat jam, maka semua orang kena duduk rumah sahaja, tak leh jenjalan.
Pempuan-pempuan dalam rumah cik wok ni kena gak kluar ke pasar pagi-pagi ni.
Hari ini saya berhajat untuk menuntut serba sedikit ilmu memasak dari cik wok. Pada hari ini, selera adalah cenderung kepada daging iaitu daging satay goreng.
Resipi untuk daging satay ialah :
1kg daging batang pinang (lembu).
Segenggam tangan cik wok jintan manis
Segenggam tangan cik wok jintan putih
Sebesar ibu jari kaki cik wok halia.
5 batang serai di hiris-hiris
(semua bahan di atas ditumbuk tapi daging tu tak yah la tumbuk)
Kunyit secukup warna.
Gula dan garam secukup rasa.
Kalau nak lebih sedap tambahkan sedikit gula enau/merah yang dihiris-hiris.
Minta maaflah ya dengan sukatan dalam resipi ni. Saya cuma sampaikan apa yang cik wok beritahu saya saje. Maklumlah cik wok ni chef veteran zaman dodulu.
Haa den dah bagi gamba ibu jarhi kaki den. Jangan kau nak komen lak yo! Agak-agaklah bosar mano halio tu!
Gaul bahan-bahan yang dah ditumbuk dengan daging hingga sebati. Kemudian tambahkanlah garam, gula dan kunyit. Perapkan selama 2 jam. Lebih lama, lebih bagus.
Lepas tu, apalagi, gorenglah. Tak kose saya nak cucuk –cucuk ngan lidi. Sangat pemalas atau lebih tepat lagi, bak kata cik wok sepatah ‘Pelaso’. (term ni untuk orang yang selalu malasss saja)
Tapi ada jugak yang terlebih rajin dan membuat SATU cucuk satay lalu dibakar di api gas semasa orang malas ni sibuk menggoreng.
Untuk rasa yang lebih sedap dan lembut, jangan goreng daging ni terlalu garing.
Kami ada tetamu pada hari itu iaitu adik cik wok, cik Pesah, yang datang bersama-sama anak dan cucu-cucunya. Hidangan kami hari itu ialah hasil kerjasama 2 beradik catering. Nasi panas dimakan bersama daging satay goreng, gulai ikan merah berduet dengan sawi jeruk, goreng berlada pepahat dan goreng kacang panjang. Cik wok bertindak sebagai pengarah drama pada hari ini.
Selamat menjamu selera!
5 comments:
fulamaks mengancam nih! cek suka satay. kengkadang bila beli lebih, esoknya tu buang lidi masuk daging satay tu dalam nasik goreng, hehe
Cikgu Dinas, terimakasih atas idea buat nasi goreng satay berlebih. Nanti saya try lenkali.
cik wok duduk mano? sey kok lalu pd salu boli kuwe kek dopan mesojed bagan pinang tu. sodap2 kuwe eh.
Den duk KL. Omak den,cik wok ado kek toluk komang. Tu yang slalu balik kampung tu. Memang botul kek situ kuwe eh sodap, mughah, banyak pilihan. Dah lamo tu, maso den kocik laii dah ado jua kuwe kek situ.
Post a Comment