Pages

Thursday, 19 January 2012

Masih jakun

 

 

Bulan depan, Moli ni nak masuk 5 bulan. Lagi sebulan lagi bolehlah hantar ke vet untuk proses spay. Tapi masih macam budak anak kucing kecik perangai dia.

 

006

Ni masa orang datang servis aircond hari tu. Punyalah buntang mata takut. Lepas tu menyorok belakang daddi dia. Protector lah sangat si boroi tu, padahal kalau ada orang nak serang dia, terlentang je lah yang dia pakar. Diri sendiri pun tak boleh nak protect. Kahkahkah.

 

 

004

Ni muka Milo masa org indon tu buat keje. Selamba je macam kengkonon, "Alah apa nak takut, biaselah orang serbis aircond. Kawan lama je semua orang ni. Dah banyak kali jumpa pun. Kau ni gayatlah, Moli."  Padahal akak rasa kalau orang tu pegi dekat dia mesti dia larik takut. Buat2 berani konon macam nak jaga status kan. Pooodah!

 

 

019

Tapi memang patut pun Milo panggil Moli jakun sebab memang dia menjakuuuun sepanjang 4 bulan bersama kami ni. Bawak naik kereta pun  buntang je mata. Tengok kereta, lori dan motor yang lalu macam , "WHOA Daddy, that monster is very humungous!"

 

 

017

Milo pulak buat tak kesah, leeek je duduk kat tengah tu dalam cushion empuk dia. Lepas tu cakap kat Moli, "Tu lorilah, bongok! Meh sini, tidur. Lambaaaat lagi nak sampai."

Memanjang ajak tiduuuur je Milo ni tau. Penternak lemak yang sangat tegar.

 

 

001

Kalau tengok diri sendiri dalam cermin memanglah sangat jakun. Kadang2 lama dia duduk depan cermin tu bergurau2 dan tampar diri sendiri sampai kembang2 bulu dia.

 

 

028

Macam ni lah muka Milo, boring je dgn kejakunan Moli. "Manalah orang ni kutip budak kecik ni agaknya. Aku saspek ada penyakit mental nih. Tak habis2 menjakuuuuun je. Lemas ai. Kalau buat nya penyakit mental tu berjangkit, tak ke haru di situ"

Sabar je lah Milo.

14 comments:

Irfa said...

hahhahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nak gelak je ;)

~mrs azmi~ said...

aly n coki kat rumah ni dua2 penakut!

kalau ada orang datang rumah suma hilang! macam kami takde bela kucing... bunyi pun takde.. sanggup menyempit menyorok bawah sofa, tepi almari

Nini D.. said...

oh tidak....oh tidak....
sifat jakun dia sangat kiut! hahahahahaha

dobot kalo naik kereta tak boleh blah sikit..
nak duduk kat cermin belakang..umpama macam dia jugak salah satu perhiasan yang ada kat situ..

Akma_cikyong said...

hahahahaha nak gelak guling bce kisah dorg nie..
si moli 2 trauma kot kak..mybe ader kisah hitam b4 akk adopt dia..

Suara Kalbu said...

Alalalalalalalal...jakun-jakun pun shomel ....

Nak balik kampung CNY ni, 1st time Oden nak naik kete jalan jauh ni. Risau gak takut dia meroyan kat dalam kete

Aidah said...

Irfa,
Cepat2 bela kucing, Irfa. tengok keletah diorang ni mmg kelakar.

mrs azmi,
Dulu Milo pun camtu jugak. Sekarang ni dia dah selamba je ke malas nak bawak badan menyorok. Hahaha.

Nini,
Dua ekor ni pun sama. Kdg2 buat macam kat rumah je, tak boleh duduk diam. Kdg2 kereta yang ada kat belakang tu siap lambai2 lagi.

Akma,
Apa???? Kisah hitam??? *jeng jeng jeng* Tak tahulah akak, akma. Dia tak nak share pun ngan akak. Hehehe.

Suara Kalbu,
Oh baru 1st time ya. Jgn lupa bawak paper lama dan kain buruk byk2 ya. Manalah tahu ter... Akak dulu siap pakaikan pampers kat Milo tau. Sekarang taklah sbb dah biasa.

KasihKuAlRayyan said...

salam..

suka tgk/ baca kisah milo/ moli ini.. simply bcoz sy pn suka sgt dgn kucing.. kt rumah parents ada kucing jgk.. name dia BEE.. berat almost 7kg..

baca/ tgk milo/ moli nie hilang rasa rindu dkt BEE..

akak, sy nk tanye.. is there any petua/ tips utk tanak kasik bulu kucing gugur?? sbb BEE tue, bulu nyer, gugur, masyaAllah.. takot togel ajer one day nnt ;p

:)

Aidah said...

Alaikumsalam dik,
Waah dah jadi cik sri siantan lak akak jawab soklan.Hehehe.
Selalunya kucing yang gugur bulu ni sebab umur dah tua dan sebab stress. Cuba sikat bulu dia regularly dan mandikan dia at least 2 minggu sekali. Akak guna syampu friskies tu je. Okeylah jugak. Lagi satu, ear mites dan fleas ni pun boleh buat bulu gugur. Cuba bawak jumpa vet kalau teruk sangatlah sebab vet akan bagi ubat titis telinga dan titis kat tengkuk tu utk kedua2 problem parasites ni. Itu je yang akak tahu. Hope it'll help.

KasihKuAlRayyan said...

terima kasih cik sri siantan *hehehe*

ouh yer ke.. sy dh try bagi ubat titis kt tengkuk tue tp still tade ape ape perubahan..

tkkan stress kot.. makan tdo semua cukup.. sy igt sbb bg dia makan ikan rebus.. sbb ader gak terdgr2 org kate bg makan ikan rebus, bulu gugur.. tp nk buat camne.. tue mmg makanan dia.. tk dpt kang, dh melepek mcm tk mkn setahun..

btw, terima kasih yer kak sbb menjawab soklan sy.. tgk la nnt kl ader belen belen duit gaji, igt nk bawak pegi vets sblm dia botak licin ;)

Dinas Aldi said...

Walaupun saya penakut kucing, tak pernah saya jemu baca pasal Milo & Moli ni, hehe. Mesti gelak punya bila baca kisah dema :D

yad'z said...

hahahaha.. comel lahhh... eh daddi is very the gumuxx kan.. comell.. btw, memang suke tengok kucing yang jakun nieh.. comel jek.. ^^

Aidah said...

Kasihku AlRayyan,
Sama2. Ha ah, akak rasa ikan kembung rebus tu mmg boleh buat bulu gugur sbb mungkin ada garam kot.

Dinas,
Akak harap satu hari nanti Dinas berani dgn kucing. Hihihi. Tapi entahlah kan, akak ni penakut dgn spesies cicak, chameleon dan yang sewaktu dgnnya. Sangat takut dan geli jadi akak faham perasaan Dinas.

yad'z,
Terima kasih sudi singgah dan tinggal komen lagi. Dua2 tu mmg penghibur hati. Sekor sedap buat gurau, sekor lagi sedap dipulukx. Hahaha.

So Shy Lady said...

ya Allah milo ni.... bleh tak jgn buat muka comel...kang dh gram dh ni!

Aidah said...

SSL,
Meh lah sini, cubit pipi saya. Saya tak kesah pun. Hahaha.