Pages

Friday, 6 January 2012

Merebunglah kite.

 

035

Hari tu Puan Alang pegi Cameron Highland bercuti. Balik bawak buah tangan untuk akak. Salah satu adalah rebung ni haa. Sedap tau rebung madu ni. Bau pun tak terlalu kuat.

 

036

Akak hiris2 dan rendam dalam air. Untuk bagi jangan lebam, rendam dalam air basuhan beras. Lepas tu simpan dalam fridge dan masak bila mood rajin sampai.

 

 

006

Tapi mood rajin akak taklah lambat sangat sampainya sebab tiap hari mak telepon, " Kau dah masak lum robung tu? Masaklah copek. Sodap, manieh! Toksah lah dipoghap kek dalam fridge tu, Cubolah ghajin sikit masak!"  Haa, amek sekali sedas dari mak. Sape suruh pemalas lipas sangat kan. Hehehe.

Sebenarnya bukan apa, akak ni bukan boleh makan benda yang mendatangkan masalah angin ni. Dan malam tu serba tak kena dibuatnya sebab sakit perut. Cukuplah tu, tak bolehlah maknanya nak merebung lagi. Okey, boleh tolak satu resipi dari menu makan. Yey, yey tak payah masak rebung lagi. Yey, yey! Oooopsss....... (kalau dah lipas itu pemalas, memanglah tak tahu nak cakap apa. Kihkihkih)

14 comments:

~mrs azmi~ said...

rebung angin eh?

tak berapa gemo rebung ni.. agaknya sebab selalu kat kedai klu jumpa mesti ada bau.. cam putus selera nak makan

Ros said...

Salam Aidah,

Rebung ni memang kegemaran kak Ros lah...kalau Kak Ros jumpak memang tak lepas punya...buat masak lemak cili api pulak tu...adoi...memang tak boleh nak diet dah....

Aidah said...

mrs azmi,
Mak sedara akak cakap rebung ni buat jahat kat badan kita. Hehehe. Akak rasa mak rebung ni tak sempat nak lentur dia kot.

Ros,
Itulah,makannya memang sedap tapi mengidaplah pulak di malam harinya.

Nini D.. said...

rebung memang angin tpi super duper sedap!!!!!

lagik plak kalo dpt masak rebung + perot masak lemak cili api..mabeles!!

time tu,DIET pon dah jadi DIE aje.hahaha

Akma_cikyong said...

husih!rebung..rebung..sedap tok dimakan n sedap jugak bau dia untuk jari jemari nie..hikhik bau kt tangan pas makan still mengancam tttuuuuee :) hikhik

Irfa said...

saya lah manusia kurang menggemari bau rebung tak kisah la bau kuat ke bau tak kuat tetap la x berselera.kalau ada lemak rebung buh perut terpaksala jugak gagah memilih perut diantara rebung itu.kalau x makan konfem la xpenah masak kan.hehe

Suara Kalbu said...

Hihihihii.. tak makan rebung. Bukan tak suka tapi belum pernah cuba makan. Sebab bau dia tu kuat sangat.

Kakzakie said...

Kalau kakak suka masak rebung + perut/babat sedap kan. Tapi kalau jenis alahan itulah jadi sakit perut. Makan sedap... malam tak tidur ye...

Dinas Aldi said...

Saya tak makan rebung tapi nampak sodap ja akak masak lemak tu :)

Terima kasih akak selalu tanya pasal kesihatan mak saya. Dia beransur pulih tapi ambik masa sikit la kot, masih lemah lagi..

jedi said...

masak lemak rebung sedap tue...

Aidah said...

Nini D,
Memang sedap kalau masak dgn perut tapi akak masak dgn ikan sebab kononnya nak bagi healthy sikit. Kononnnn.

Akma,
Kalau rebung biasa memang kuat baunya tapi yg nih kurang sikit.

Irfa,
Duluuuu akak tak suka makan, sekarang ni makin meluas bab makan akak. Itulah yg buat makin makmur badan. Hahahaha.

Suara Kalbu,
Tak pe, insyaAllah boleh cuba satu hari nnt, dik. Tapi mungkin kena buat stail fear factor kot, tutup hidung. Hihi.

KakZakie,
Itulah akibat makan tak hengat. Malam2 perut menyengat. Sekarang ni kena peringat dak suami supaya jgn makan lagi. Hehe.

Dinas,
Bolehlaaah lepas masak utk keluarga sendiri, Dinas.
Akak ni kalau bab2 mak ni, memang risau selalu walaupun bukan mak sendiri. Pesan mak, suruh makan on time setiap hari tau sebab bila dah tua itulah yang paling nak dijaga.

Aidah said...

Jedi,
Sedap tapi itu last kot akak masak kat rumah sendiri sebab peminat tak berapa ramai. Hihi.

suri solehah said...

sedapnya rebung masak lemak ngan perut..kat umah FIL ada tanam rebung madu tapi sy duk pantang lagi..takut sakit badan

Aidah said...

Ha ah, jagn makan dulu nanti mudharat pada kesihatan pulak. Tunggu habis pantang ya. Baru akak tahu rebung madu tu boleh ditanam.